DÜNYA'DA SUSUZLUK


DÜNYA'DA SU SIKINTISI

*World Resources Institute'den alınmıştır.

WORLD RESOURCES INSTITUTE'nin dikkat çeken önemli araştırması susuzluk riski olan ülkeleri sıraladığı “Aqueduct Susuzluk Riski Atlası”dır (Aqueduct Water Risk Atlas).
WRI-Aqueduct Susuzluk Riski Atlası’nın 2019 verileri ve bu veriler doğrultusunda oluşturulan harita incelendiğinde; öncelikle susuzluk riskinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta ve Güneybatı/Güney Asya bölgelerinde yoğunlaştığı görülüyor. Hemen hemen her kıta da susuzluk riski olan bazı ülkeler olmasına karşın, Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarının bu açıdan daha güvende olduğu anlaşılıyor. Listede riskli ülkeler arasında birinci sırayı Katar alıyor. Katar’ı, eşit derecede risk puanıyla Lübnan ve İsrail gibi diğer bazı Ortadoğu ülkeleri takip ediyor. İran İslam Cumhuriyeti ve Ürdün’le birlikte, ilk 5 sıranın tamamı Ortadoğu ülkelerinden oluşuyor. 6. sırayı bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya alırken, 7. sırada Kuveyt ve 8. sırada Suudi Arabistan gibi yine iki Ortadoğu ülkesi yer alıyorlar. 9. sırada Afrika kıtasındaki Eritre yer alırken, 10. sırayı Ortadoğu’dan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) alıyor. Listenin 11. sırasında küçük bir Avrupa ülkesi olan San Marino, 12. sırasında Ortadoğu’dan Bahreyn, 13. sırasında Güney Asya bölgesinden Hindistan, 14. sırada yine Güney Asya bölgesinden Pakistan, 15. sırada Ortadoğu’dan Umman, 16. sırada Orta Asya’dan Türkmenistan, 17. sırada Afrika kıtasından Botsvana (Botswana), 18. sırada Güney Amerika kıtasından Şili, 19. sırada Ortadoğu’dan Yemen ve 20. sırada AB üyesi bir Doğu Akdeniz ülkesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti (Türkiye’nin tanıdığı adıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi/Yönetimi) yer alıyor. 21. ve 22. sıralarda Andorra ve Belçika gibi 2 Avrupa ülkesi bulunurken, 23. sırada Kuzey Afrika’dan Fas, 24. sırada Kuzey Amerika kıtasından Meksika, 25. sırada Orta Asya bölgesinden Özbekistan, 26. sırada yine Avrupa’dan Yunanistan, 27. sırada Orta Asya’dan Afganistan, 28. sırada Avrupa’dan İspanya, 29. sırada Kuzey Afrika bölgesinden Cezayir ve 30. sırada yine Kuzey Afrika bölgesinden Tunus yer alıyor. Listede 31. sırada Suriye, 32. sırada ise Türkiye var. (Uluslararası Politika Akademisi portalından alınmıştır)

15 yıl sonra mevcut su kaynakları, dünyanın sadece yüzde 60’na yetecek

Birleşmiş Milletler’in geçen yıl yayınladığı rapora göre, su tüketme alışkanlıkları hızla değişmezse 15 yıl sonra sahip olunan su ancak dünya nüfusunun yüzde 60’ına yetecek. UNESCO tarafından BM üye ülkeleriyle birlikte yürütülen Dünya Su Değerlendirme Programı’nın raporuna göre tüm üretim sektörlerinde su kullanımının artması beklenirken, Dünya Su Konseyi’nin olan iklim senaryosuna göre 2030 yılında dünya yüzde 40 oranında bir su kıtlığıyla karşılaşacak. BM raporunda “Eğer talep ve sınırlı arz arasında bir denge tekrar kurulamazsa, dünya gittikçe daha şiddetli bir küresel su kıtlığıyla karşı karşıya kalacak” ifadeleri kullanılıyor.

Su kaynakları dünya üzerinde eşit dağılım göstermiyor

Dünyada su zengini kıtaların başını ise Kuzey Amerika çekerek, ABD ve Kanada, Güney Amerika’da ise Brezilya dünyanın su zengini ülkeleri arasında yer alıyor. Eski kıtanın en zenginleri ise Rusya Avusturya, Fransa, Hollanda, İzlanda ve Norveç olarak belirtiliyor. Asya kıtasında Rusya’yı Çin, Hindistan ve Endenozya takip ediyor. Afrika kıtasında ise Mısır, Kongo ve Çad su sorunu olmayan ülkeler arasında gösteriliyor. Okyanusya’ya bakıldığında Avustralya ve Yeni Zelanda su probleminin yaşanmadığı ülkeler olarak belirlendi. Dünya nüfusunun yüzde 60’ına sahip Asya kıtası su kaynaklarının yüzde 36’sına sahip iken, su sıkıntısı çeken ülkeler dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturuyor. (gidahattı portalından alınmıştır)

Yorumlar